Op een avond in oktober is het idee voor een eetmagazine geboren. We hadden contact met een medewerkster van de Globe, een kleinschalig woonproject met 3 huiskamers voor 18 demente bejaarden. De bewoners moeten zich er thuis voelen. Belangrijk onderdeel hiervan is gezamenlijk koken - voor zover dat kan - en eten. Omdat de medewerkster wilde dat er op de huiskamers gevarieerder wordt gekookt, ontstond het idee om een kookboek te maken.
Het belang van dit dagelijks ritueel voor de bewoners is dat ze goed, gezond en gevarieerd eten en geen centraal bereid prakvoedsel voorgeschoteld krijgen zoals in veel verpleeghuizen. Ook is samen koken en eten onderdeel van de visie van kleinschalig wonen: 'net als thuis'. Daarnaast zijn geur en smaak zintuiglijk ervaringen die voor demente bejaarden erg belangrijk zijn. Door de etensgeuren die dankzij het koken de huiskamers vullen, gaan bewoners al 20m van tevoren aan tafel zitten. Ze eten met smaak. De organisatie heeft hierdoor nooit problemen met bewoners die sterk afvallen.
Voor medewerkers is het van belang dat ze veel verantwoordelijkheid krijgen en zelf invulling geven aan zo'n activiteit. Het probleem is dat er toch te veel hetzelfde wordt gegeten en mensen fantasieloos zijn of te druk, of gewoon het even niet weten. Om te voorkomen dat de maaltijd toch weer centraal geregeld gaat worden, moet er wat gebeuren onder het motto 'meer creativiteit, variatie en plezier in de keuken'!
Samen een kookboek maken met verzorgers, bewoners en familie zou een leuke en zinnige activiteit zijn. Komende maanden werken veel vrijwilligers aan het magazineproject Etenstijd. Via deze blog en Twitter houden we u op de hoogte van onze ervaringen.
Gerelateerde artikelen:
> Meehelpen in de keuken van de Globe
> Wat willen de medewerkers?
> Kant-en-klare maaltijden? Verschrikkelijk!
> Iedereen is in touw
Gerelateerde artikelen:
> Meehelpen in de keuken van de Globe
> Wat willen de medewerkers?
> Kant-en-klare maaltijden? Verschrikkelijk!
> Iedereen is in touw
Geen opmerkingen:
Een reactie posten