maandag 21 maart 2011

Iedereen is in touw

De voorbereidingen voor het magazine zijn in volle gang. Plannen worden gesmeed om er een inspirerend kooktijdschrift van te maken dat de zintuigen prikkelt en herinneringen ophaalt. Naast recepten en wetenswaardigheden over het koken met dementerenden, komen er ook verhalen in te staan over de bewoners. Elke bewoner krijgt een eigen plek in het magazine. Iedereen spant zich in om dit voor elkaar te krijgen.Met mevrouw Föllings herinneringen ophalen
(foto: Jessica Westerlaken)

De zorgmedewerkers knopen korte gesprekjes aan met de bewoners. Die komen op gang met voorwerpen, foto’s, muziek en andere associaties naar vroeger. Bruine bonen met gebakken spekjes roepen bijvoorbeeld herinneringen op aan Bartje, het televisieprogramma dat iedere oudere kent (lees ook het artikel van de Globetrotter). Aan de hand van zo’n voorbeeld vertellen bewoners over hun jeugd. Over hun kooktradities en –gewoonten. De zorgmedewerkers noteren deze informatie nauwkeurig en maken foto’s van de gesprekken. Dat is goed materiaal voor het tijdschrift.

Familieleden van de bewoners gaan terug in de tijd. Zij denken na hoe de maaltijden vroeger thuis gingen, zoals: 
  • Waren er bepaalde rituelen, zoals macaroni met smac op woensdag en draadjesvlees op zondag (dat vader sneed)?
  • Wat werd er gekookt en hoe kwam vader of moeder aan de ingrediënten (uit eigen tuin of gekocht bij de boer)?
  • Wat werd er gegeten op feestdagen of op vakantie?
  • Wat was vaders of moeders lievelingseten? (en wat lustte hij/zij absoluut niet?)
  • Waren er vaste plaatsen aan tafel en hoe werd de tafel gedekt?
  • Welke voorwerpen speelden een belangrijke rol en waaraan kleven mooie herinneringen (bijvoorbeeld speciaal servies voor de feestdagen)?
 
Contact maken met het eten
(foto: Jessica Westerlaken)

Met deze informatie gaan we aan de slag. De gesprekken, voorwerpen en foto’s bieden houvast om het magazine zó in te vullen dat het straks een handig hulpmiddel is om tijdens het koken met de bewoners gesprekken aan te knopen over vroeger.


Gerelateerde artikelen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten