Sommige medewerkers werken al vanaf het begin bij de Globe. Zo ook Jessica. Zij vertelt over de overgang van groot- naar kleinschalig wonen en van kant-en-klare opwarmmaaltijden naar zelfbereide gerechten uit de keuken.
Voordat Jessica bij de Globe kwam werken, werkte ze in een verpleeghuis. “Omdat ik kleinschalig wonen niet gewend was, moest ik heel erg wennen aan de andere manier van verzorgen”, herinnert ze zich. “In een verpleeghuis is het zaak om alles gestructureerd en precies op tijd te doen. Bijvoorbeeld stipt om 5 uur eten, zodat de eerste bewoner om 6 uur naar bed kan. De anderen krijgen nog koffie en gaan dan ook één voor één naar hun kamer. Of ze nu moe zijn of niet. Alles gebeurt in een vaste volgorde zodat het om 9 uur rustig is in huis. Zo wordt geprobeerd om chaos en verwarring te voorkomen.”
De maaltijd zo lang mogelijk oprekken
Bij de Globe wordt daarentegen geprobeerd de duur van het avondeten zoveel mogelijk op te rekken. “Nadenken over de maaltijd begint voor de bewoners bij het schillen van de aardappelen. Daarbij proberen wij hen te stimuleren om gerechten te verzinnen die we ermee kunnen maken. Die gedachten blijven geactiveerd door de geuren uit de keuken. Zitten we eenmaal aan tafel, dan nemen we de tijd om de maaltijd te proeven. Een lekker toetje erna en natafelen met koffie en een koekje. Zo zijn de bewoners uren zoet met de maaltijd. En is iemand nog niet moe, dan kijken we op de bank nog tv.”
Over kant-en-klare maaltijden
Toen de Globe net bestond, werd er nog niet zelf in het huis gekookt. De instelling liet kant-en-klare maaltijden komen die in grote karren opgewarmd moesten worden. Jessica weet nog goed hoe dat ging: “Verschrikkelijk. Die karren hadden een lange opwarmtijd voordat de maaltijden erin gezet konden worden. Vergaten we ze op tijd aan te zetten, dan konden we zomaar pas een uur later dan gebruikelijk aan tafel. De bewoners werden hier heel onrustig van. Bovendien roken ze niet ver van te voren de geuren van het avondeten, zoals nu het geval is. Sommigen vonden dat verwarrend of raakten ervan in paniek. Bezig zijn met de maaltijd is voor de meeste mensen immers het belangrijkste moment van de dag. Vroeger waren ze de hele dag bezig met de maaltijd.” Bovendien was het eten volgens haar vaak ook niet lekker. Het vlees was te taai, de groenten te rauw of juist veel te gaar.
Stap voor stap zelf koken
Langzaamaan is het zelf koken van maaltijden in de instelling ingevoerd. Eerst met een aantal dagen per week, sinds een jaar wordt iedere dag gekokkereld. De kant-en-klare maaltijden zijn dus niet meer nodig. Jessica geeft aan dat ze dat zelf koken in het begin wat lastig vond. “Het vraagt om een andere manier van werken en de dag anders indelen.” Inmiddels zit het koken in het systeem. De medewerkers zien hoe belangrijk het samen koken met de bewoners is, ook al vindt niet iedereen koken even leuk of is het lastig om een nieuw gerecht te verzinnen. Jessica is er daar een van. “Ik ben niet zo’n kok en neem liever andere zorgtaken op me.” Terug naar de opwarmmaaltijden dan maar? “Voor geen prijs!”
Gerelateerde artikelen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten