dinsdag 21 december 2010

Goed doen maakt gelukkig

Zomaar iets weggeven maakt gelukkig. Niet alleen de ontvanger, maar juist ook de gever wordt er blijer van. Dit stond in Psychologie Magazine (12-2010). In deze blog de leukste weetjes uit het artikel. "Kleine goede daden geven het leven meer glans."

Zes maanden effect
Het is wetenschappelijk aangetoond: zomaar iets weggeven maakt gelukkig. Je hoeft er niet perse iets voor terug te krijgen, juist het geven zélf verbetert de kwaliteit van leven. Dit positieve effect kan zomaar zes maanden na je goede daad voortduren.

Liever regelmatig
'Nieuwe dingen doen' zoals vrijwilligerswerk geven een oppepper. Ze halen je uit de alledaagse sleur. Toch is een week lang vrijwilligerswerk doen onverstandig. Je wordt nóg gelukkiger als je eenmaal per week, vijf weken lang, een goede daad verricht. Dat zorgt ervoor dat je nieuwe gedrag niet zo gauw 'gewoon' wordt en je langer geniet van je goede daad.

Meer rek, minder depressie
Door vrijgevigheid krijgt het leven niet alleen meer glans, maar ook meer rek. Mensen die veel geven, zijn ook in hun latere leven mentaal gezonder en leven gemiddeld langer. Ze hebben minder last van angstklachten, vergeven zichzelf fouten gemakkelijker en - onder jongeren - verkleint de kans op depressie. De positieve energie die je krijgt van een goede daad, werpt dus ook qua gezondheid vruchten af.

Je brein beloont
Ben je vrijgevig - of denk je er zelfs alleen maar aan - dan gaat je stressniveau omlaag. Je lichaam maakt meer endorfine aan: het gelukshormoon dat werkt als natuurlijke pijnstiller. Een goede daad verrichten, activeert het beloningscentrum in je brein. Dat licht ook op bij seks, drugs of eten.

Als een olievlek
Vrijgevigheid is besmettelijk. Onderzoek wees uit dat wanneer één persoon veel weggeeft, de mensen om hem heen ook meer weggeven. Waarschijnlijk vertonen ze kopieergedrag. Als anderen gul zijn, word jij dat ook. Het hoeft niet altijd een grote daad te zijn, een klein presentje of een glimlach op straat is al genoeg. Zo spreidt vrijgevigheid zich uit als een olievlek. Je hoeft alleen maar ergens te beginnen.

Gerelateerde artikelen:
> 1 goede daad x 3

3 opmerkingen:

 1. Naar aanleiding van dit artikel ben ik de volgende actie gestart met mijn natuurlijke schoonheidssalon. Ik geef in januari 2011 tien gratis gezichtsmassage-behandelingen aan mensen die in ruil daarvoor drie goede daden willen doen.

  Binnenkort staan de 30 goede daden van de tien mensen op mijn website (http://natuurlijkprana.nl).
  Ik vind het een geweldig idee dat alle kleine daden het leven zo meer waarde kunnen geven. Daar draag ik graag een steentje aan bij”.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldig initiatief, Sandy! Daar zul je vast veel goede reacties op krijgen. Veel succes met je actie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig. Dit artikel lees ik vandaag pas, maar ook wij hebben onlangs een leuk initiatief opgezet: www.feelthejoy.nl. Op deze website kun je een gift uitzoeken en zelf een gift aanbieden. Een volgende persoon mag jouw gift uitzoeken en zelf weer wat anders aanbieden. Zo ontstaan er gift chains waar iedereen gelukkig van wordt. Zowel gever als ontvanger.

  BeantwoordenVerwijderen