
Meer dan een miljoen
mensen in Nederland hebben momenteel in hun nabije omgeving te maken met
dementie. Dit aantal neemt de komende jaren toe. De vraag naar zorg voor
dementerende mensen groeit gestaag; met name de kleinschalige woonvormen zijn
in trek. Hier kunnen bewoners leven zoals thuis, maar met intensieve zorg. Het
Nijmeegse woonhuis de Globe is zo’n woonvorm.
Zelf koken levert winst op voor bewoners
Een trend in kleinschalige
woonvormen voor dementerende ouderen is het zelf koken van de maaltijden. Niet
alleen zijn de maaltijden heel smakelijk, het kookproces is ook prettig voor de
bewoners. Iedere dag praten over het avondeten, herinneringen ophalen aan
vroeger, de maaltijd bereiden en die gezamenlijk in een gezellige huiskamer
nuttigen zorgt voor een dagelijkse structuur, gezond en gevarieerd eten en
aangename zintuiglijke ervaringen. De Globe merkt dat dankzij de bezigheden en etensgeuren
bij het koken in de huiskamer, de bewoners al ver van tevoren aan
tafel gaan zitten. Ze eten met smaak en blijven goed op hun gewicht.
Daarbij: geuren en smaken liggen diep verankerd in het brein: ze roepen
herinneringen en verhalen op.
Onderzoeksresultaten, herinneringen en
methodiek
Het magazine Etenstijd geeft het kookproces op allerlei manieren handen en
voeten. Het is voor verzorgers een heel georganiseer om samen met dementerende
mensen het eten te bereiden, naast de zorgtaken die ze hebben. Het tijdschrift biedt
inspiratie bij het koken en eten, introduceert oude (maar voor veel medewerkers
nieuwe) groenten en bereidingswijzen, verschaft onderzoeksresultaten over eten
en dementie, en haalt maaltijdherinneringen op van de bewoners. Bovendien biedt
het magazine een stappenplan. Deze zelfontwikkelde methodiek geeft structuur
aan de dag en omvat de hele breedte
van de maaltijdtraditie van vroeger. Van overdag nadenken over de avondmaaltijd
tot het natafelen – uiteraard met een kopje koffie – en het samen zingen
tijdens de afwas. Zo’n structuur geeft de bewoners houvast en rust en biedt
gezelligheid in de huiskamer.
Een mooi staaltje bladenmakerswerk
Het magazine – zeg maar ‘boek’ –
bestaat uit 156 pagina’s. De cover is geborduurd door een van de
zorgmedewerkers van de Globe. De onafgewerkte losse draadjes van dit
borduurwerk komen in de binnencover terug, samen met het ‘waslabel’. Het
tijdschrift bestaat uit 7 verschillende hoofdstukken die ieder een eigen
papiersoort hebben gekregen. Dit geeft een extra dimensie aan de (zintuiglijke)
ervaring van het magazine.Het magazine is een heerlijk blad om in te bladeren en er af en toe bij te pakken. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken worden besproken: wat zintuiglijke ervaringen met dementerende mensen doet, hoe belangrijk het visuele aspect van eten is bij de smaakbeleving en hoe om te gaan met bewoners met eet- en slikproblemen. Bij deze inhoudelijke stukken worden voor de zorgmedewerkers (hoofdzakelijk mbo’ers) meteen handige tips en handvatten gegeven om het toe te passen in hun dagelijks werk. Zo staat het blad bol van handigheidjes: van grootmoedersschoonmaaktips tot tafeldekken volgens de etiquette, van groente, vlees en vis bereiden tot het wecken van fruit. Deze tips geven de verzorgenden niet alleen houvast, maar ook gespreksstof met de bewoners. De mooie vormgeving, illustraties en fotografie ondersteunen hierbij. Herinnert u VIM nog, met de slogan sneller schoon … frisser schoon!? Of OMO met dat wast pas smetteloos wit!?. Zo opent het magazine luikjes in het geheugen van de dementerende mensen.
Initiatief van vrijwilligers
Etenstijd is volledig dankzij de inzet van vrijwilligers en sponsors tot
stand gekomen. Vier professionele
bladenmakers – werkzaam in omgeving Nijmegen – trokken hierbij de kar. Zij
bedachten en realiseerden dit unieke concept, ondersteund met de inhoudelijke
kennis van Marion Brouwer van de Globe:
-
Paul van denBroek (redacteur en docent bij Radboud Universiteit Nijmegen)
-
EugèneHeijblom (grafisch ontwerper bij Eugène Heijblom Grafisch Ontwerp en bij
Provincie Gelderland)
-
ChristineLiebrecht (tekstschrijver/communicatieadviseur bij c.comm en promovenda bij
Radboud Universiteit Nijmegen)
-
Wies Peters
(beeldredacteur en workshopleider bij HDtt Communicatieadvies)
Zorgmedewerkers van de Globe, de bewoners en hun familieleden zijn nauw bij
de totstandkoming van het blad betrokken: in real life maar ook via de weblog, Twitter, Hyves en Facebook. Zij namen afgelopen zaterdag de eerste exemplaren in ontvangst. Het
gelanceerde magazine is momenteel enkel ontwikkeld voor de Globe. Afhankelijk
van de belangstelling zal er een externe editie verschijnen.
Gerelateerde artikelen:
> Een cover met losse eindjes
> Preview van het hele magazine
> Een fotoboek van iedere bewoner
Hoi,
BeantwoordenVerwijderengeweldig stuk ik wil graag 10 boeken bestellen kan dit?
d.vanheijningen@inovum.nl
Namens de pg afdelingen van Berkumstede, Zwolle, zouden wij graag 2 exemplaren van het tijdschrift willen bestellen.
BeantwoordenVerwijderenMet vr gr, Lineke den Uyl
l.denuyl@berkumstede.nl
Bedankt voor jullie interesse in het magazine, dames! We hebben jullie een e-mail gestuurd.
BeantwoordenVerwijderenGoedendag,
BeantwoordenVerwijderenKlinkt geweldig! Is er al een externe versie beschikbaar?
Mvg.
Marcella Bos
marcella_bos@live.nl
goedemorgen,
BeantwoordenVerwijderenkunt u mij wat informatie toe sturen van hoe en wat? kun je de bladen los kopen of is het een abonement
vriendelijke groetjes alma moesker
zorgcombinatie noorderboog "meppel"
almasmit@hotmail.com
Graag zou ik ook een aantal tijdschriften willen hebben? Kan dit en wat zijn de kosten?
BeantwoordenVerwijderenMVG,Brigitte Nelissen
b.nelissen@aveant.nl
Graag zou ik een exemplaar van het tijdschrift willen ontvangen om te beoordelen of het bruikbaar is in de lessen huishoudkunde van de opleiding Verzorgende.
BeantwoordenVerwijderenmet vriendelijke groet,
L.Coenen
l.coenen@rocmn.nl
geweldige site, is het mogelijk dat ik 1 exemplaar kan kopen.
BeantwoordenVerwijderenmet vriendelijke groet
S. Som
jansom@hotmail.nl
Ook ik zou graag een of twee exemplaren willen kopen of bestellen indien mogelijk.
BeantwoordenVerwijderenVriendelijke groet
Merit
Merit628@gmail.com
Bedankt voor jullie reacties! Inmiddels hebben jullie informatie per mail van ons ontvangen.
BeantwoordenVerwijderenIk zou ook graag een of twee exemplaren willen kopen of bestellen indien mogelijk. Hoe gaat dit in zijn werk?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Moniek
mniessen@student.han.nl
Beste Moniek, je hebt inmiddels een mail met informatie van ons ontvangen!
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook wel interesse in een exemplaar. Graag zou ik willen weten wat de kosten zijn.
Vriendelijke groeten, Nelly
Nelly.Wegman@Liante.nl
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig initiatief!
Ik ben heel geinteresseerd en wil graag 1 exemplaar van jullie kookmagazine Etenstijd bestellen.
Met vriendelijke groet,
Ine
cstahlmann@arcuscollege.nl
Wat leuk. Ik werk op een kleinschalige woning voor 10 mensen met dementie en wij gaan over 1 maand zelf koken. Jullie boek lijkt me een aanwinst. Is het te koop?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Christine
cbuitenhuis@wijdezorg.com
Hallo, ik ben ook erg geïnteresseerd in het magazine. Ik ben zelf bezig met een afstudeerproject over dementie dus ik ben erg benieuwd naar jullie blad. Ik zou graag een exemplaar bestellen. Ik hoor graag of dat mogelijk is.
BeantwoordenVerwijderensuushessling@hotmail.com
Ook wij zijn als kleinschalig wonen afdeling begonnen met koken en zeer benieuwd naar jullie receptenboek.
BeantwoordenVerwijderenKunnen we 1 exemplaar bestellen, zo ja waar en hoe duur is het?
Marianne Kleinsman
mariannekleinsman@gmail.com
m.kleinsman@crg.nl
Ik zou graag een exemplaar willen bestellen als dit mogelijk is.
BeantwoordenVerwijderenbrendavano@hotmail.com
Beste Brenda,
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat je belangstelling hebt voor ons project Etenstijd.
We hebben met familie en medewerkenden aan het tijdschrift afspraken moeten maken vanwege de privacy. Op dit moment is het niet mogelijk een tijdschrift te sturen. Ik bewaar deze email en laat het je weten als we een voor groter publiek gemaakte versie beschikbaar hebben. Daar zijn we op dit moment mee bezig) Etenstijd is een mix tussen tijdschrift en boek. Methodiek in een magazinejasje.
Vanwege de belangstelling hebben we ook een lezing over het onderwerp gemaakt. Geschikt voor bijvoorbeeld een teamvergadering. Maar een workshopvorm is ook mogelijk waarin medewerkers zelf aan een verbeterplan werken. Veel succes en plezier met het koken!
met vriendelijke groet,
Marion Brouwer
Hoi Marion,
BeantwoordenVerwijderenjammer dat het tijdschrift niet meer te bestellen is.
Lijkt mij een grote aanvulling voor de zorg.
Hoe kan ik aan jullie lezing komen?
mvg. seurendiana@home.nl
zou graag 1 exemplaar willen kopen
BeantwoordenVerwijderennellakluft @outlook.com
Goedenmiddag,
BeantwoordenVerwijderenJammer dat het tijdschrift er niet meer is!
Ik ben bezig met een presentatie over belevingsgericht eten.
Hebben jullie evt nog andere informatie die ik kan gebruiken?
M.v.g Paddy
fieve@live.nl