maandag 14 mei 2012

Kitscherig? Herkenbaar!

In een eerder blogartikel vertelden we al hoe mensen met dementie denken in plaatjes. Omdat de meest recente herinneringen het eerst vervagen en oude herinneringen langer blijven hangen, is het van belang om de woonomgeving 'zoals vroeger' in te richten. Ouderwetse voorwerpen zijn voor ons misschien wat kitscherig, maar voor bewoners het langst herkenbaar.

Een huiskamer op de afdeling wordt door dementerende mensen vaak niet herkend als een woonkamer van vroeger. Dit stellen Bob Verbraeck en Anneke van der Plaats in De wondere wereld van dementie.  Volgens hen helpt het dan niet om tegen iemand met dementie te zeggen: 'u woont nu hier, dit is uw huis'. Als de huiskamer niet overeenkomt met het beeld van een huiskamer van vroeger, kan een bewoner angstig worden. Hij denkt dan dat hij niet in zijn eigen huis zit. Het voelt niet als een eigen huis, maar als een vreemde omgeving. De bewoner wil dan weg.

Herkenbaar = veilig
Iemand met dementie vindt het prettig als de omgeving herkenbaar is. Dit betekent vaak: een ouderwetse inrichting. Meubels van vroeger, een schemerlap, kleedje op tafel, schilderijen aan de muur, velours gordijnen: het moet voelen als vroeger, het moet overeenkomen met herinneringen. De bedden, tafels, stoelen, servies, kasten en lampen hebben een herkenbare vorm voor dementerende mensen. Deze prettige, veilige en herkenbare omgeving zorgen voor positieve gevoelens.

Ouderwetse keukenspullen
Niet alleen de inrichting kun je herkenbaar maken voor bewoners, let ook eens op kleinere details. Zet in de woonkamer bijvoorbeeld een ouderwetse radio of naaimachine neer. En in de keuken: kies voor ouderwetse spullen - als is het maar voor de sfeer - zoals een snij- of koffiebonenmolen, een eiermandje, emaille pannen en vergiet. Oude blikken van bekende merken als Douwe Egberts en ingeweckt fruit zullen dementerende mensen vast en zeker kennen.

Ten inspiratie
Ter inspiratie een aantal foto's van een ouderwetse inrichting die we toevalligerwijs tegenkwamen in congrescentrum De Werelt in Lunteren. Ook hier is op de details gelet!


Gerelateerde artikelen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten