vrijdag 1 april 2011

Samen rode kool met appeltjes maken

Globetrotter Marianne werkt bij zorginstelling de Globe. Af en toe vertelt zij over haar ervaringen met de bewoners, haar collega's en - natuurlijk - alles rond de maaltijd. Vandaag staat rode kool met appeltjes op het programma. Marianne vertelt hoe alle bewoners hun best doen om deze maaltijd klaar te maken.


Vandaag staat rode kool met appeltjes, verse worst en vanillevla op het menu. Wanneer ik de boodschappen verzamel, blijkt het rode kool uit een pot te zijn. Op zich best lekker, maar voor onze kookactiviteit natuurlijk wat minder. Ook de vanille vla komt uit een pak. Gelukkig worden de aardappels wél door ons gedaan.

Ik zet de boodschappen op tafel. De aardappelmesjes leg ik klaar, samen met een oude krant om de schillen in te doen. Dan begeleid ik de bewoners een voor een naar de grote tafel. Eerst lopen we langs het aanrecht om de handen te wassen. Dat is wel zo fris. En sommige bewoners vinden het ook lekker om de handen even onder het stromend water te houden. De zoon van mevrouw Pieterse is er vandaag om te helpen met koken.

De bewoners schillen de aardappels en meneer Pieterse bakt samen met mevrouw Hopman de worstjes. Ik zie dat de vrijwilliger het lastig vindt om met een bewoonster de worst te bakken.
De boter spettert nogal, maar hij zorgt er goed voor dat mevrouw Hopman op een veilige afstand van het fornuis zit. Ondertussen voert hij een gesprek met de bewoonster. Zij lijkt dit erg gezellig te vinden, want ze roept herhaaldelijk dat ze het zo gezellig vindt.

Samen aardappels schillen
(foto: Jessica Westerlaken) 
Mevrouw Verstraten is nog heel behendig in het schillen van de aardappels. Tussendoor wil ze regelmatig weten of ze het zo goed doet. Ook vraagt ze steeds naar haar dochter. Ik geef haar een pluim hoe mooi dun ze de aardappels kan schilt. Ik laat haar en de andere bewoners de pot met rode kool zien en vraag of zij nog weten hoe zij verse rode kool maakten. Daarop volgt een aardig gesprekje waaruit blijkt dat ze met een beetje hulp dit nog goed weten. Vooral rode kool met hachee vlees, mevrouw Verstraten krijgt er trek van.

Mevrouw Pieterse zit met een aardappel en mesje in haar hand te doezelen. Op mijn vraag of ze moe is zegt ze: “Nee kind, ik zit gewoon te denken. Ik heb nog zoveel om over na te denken.” Mevrouw Blijderveen die niet goed meer in staat is om te schillen, pakt ijverig de schillen in een krant. Samen met de mesjes en andere dingen die op tafel liggen. Aha, dus zo verdwijnen de mesjes!

Andere artikelen van de Globetrotter:

1 opmerking:

  1. Your site article is very intersting as well as fanstic,at the same time your blog theme is exclusive and ideal,great job.To your success.

    cialis

    BeantwoordenVerwijderen