zondag 30 januari 2011

Goh, is het Nieuwjaar?

Globetrotter Marianne werkt bij zorginstelling de Globe. Af en toe vertelt zij over haar ervaringen met de bewoners, haar collega's en - natuurlijk - alles rond de maaltijd. In dit artikel: de feestdagen. "Het was leuk de verbaasde gezichten van sommige bewoners te zien als we ze gelukkig Nieuwjaar wensten. Goh, is het Nieuwjaar? Sorry, maar ik was het even kwijt."

De feestdagen rond kerst en oud en nieuw zitten er weer op. We hadden een witte kerst, en ondanks dat het voor sommigen een ramp was, was het toch ook weer prachtig. Gek dat iets wat je eigenlijk zo leuk vindt toch snel weer verveelt. Dat zie je ook met de kerstversieringen. Eerst zijn alle versieringen, de boom en de lichtjes heel gezellig, maar na twee weken zijn de meesten het toch wel beu. En al die hapjes ... ze komen je de neusgaten uit. En wat een contrast met andere landen. Ik zag een stukje op televisie over bejaarden in een van de Oostbloklanden. Te triest voor woorden hoe deze mensen leven. Koude tochtige huizen, amper te eten, en deze ouderen liggen de grootste tijd van de dag in bed om warm te blijven, en stiekem hopen ze snel dood te gaan. En als ze geen kinderen hebben, zijn ze door God en alleman verlaten.

Nee dan onze oudjes, we krijgen met moeite de broeken bij ze dicht omdat ze soms te veel krijgen. Ze zitten te dutten in de stoel van de warmte en het overvloedige eten. Ze hebben het zo slecht nog niet - onze oudjes hebben net zoals de meesten van ons luxeproblemen. Toen ik vanmorgen op weg was naar het werk, hoorde ik op de radio dat er flink ingeleverd zou moeten worden vanwege de crisis. Er wordt het meest bezuinigd op het kopen van een nieuwe auto, boot of uit eten gaan. Waar hebben we het over, verwende Hollanders die we zijn.

Terug naar de feestdagen. Hoe de kerst is verlopen in de Globe weet ik niet, maar oud en nieuw schijnt gezellig geweest te zijn. Het ophalen van de boodschappen moet een hele prestatie zijn geweest. Ga er maar aan staan, twee karren met boodschappen terwijl het heeft geijzeld. En als het karretje dan ook nog stuk is en de boodschappen over de weg verspreid liggen, probeer het dan nog maar droog te houden. Het werken met Nieuwjaar was ook gezellig. Het was leuk de verbaasde gezichten van sommige bewoners te zien als we ze gelukkig Nieuwjaar wensten. Goh, is het Nieuwjaar? Sorry, maar ik was het even kwijt, anders had ik het wel eerder gezegd. Het was ook leuk om een van de bewoner te zien smullen van een oliebol, de neus wit van de suikerpoeder. Verder mag het oudjaarontbijt genoemd worden, een leuk initiatief van Janet. De hele ochtend en middag waren er oliebollen en hapjes voor de bewoners.

En nu wachten op de vastentijd. Wanneer is dat ook weer? Want dat we met z'n allen weer een paar kilo kwijt moeten, is een ding dat zeker is, en dat geldt ook voor de bewoners. Dus wat wordt het goede voornemen voor 2011? Verder voor jullie allemaal een gezond, een liefdevol en vruchtbaar Nieuwjaar! 

Marianne, alias de Globetrotter

Meer artikelen van de Globetrotter:
> Een kok moet proeven
> Samen rode kool met appeltjes maken
> Lol om pudding met slagroom
> Uitje naar het Openluchtmuseum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten