woensdag 12 januari 2011

Zoete hete bliksem van Christine’s oma

“Niemand maakt zulke lekkere hete bliksem als oma. De stamppot is heerlijk zoet door de vele zoete appelen die ze erin gebruikt. Dit in tegenstelling tot de meeste recepten voor hete bliksem, waarbij de combinatie zoete en zure appelen fifty fifty is. Een aantal keer in de winter maakt oma een enorme pan hete bliksem, zodat de hele familie een bakje mee naar huis kan nemen. Zelf vind ik de stamppot met verse worst van varkens- en rundergehakt het lekkerst. Oma’s recept is al tientallen jaren oud en van moeder op dochter doorgegeven. Zelf wil ik de stamppot ook leren maken, om zo de traditie voort te zetten.”

Ook zoete hete bliksem maken?


Recept voor zoete hete bliksem

Ingrediënten:
1,5 kg zoete appelen
2 zure appelen
2 à 3 kg aardappelen (‘een flinke pan’)
250 gram rookspek, verse worst of gehaktballen
zout en peper

Was het spek en breng het in circa 3 dl water en zout aan de kook. Schakel het vuur terug naar de laagste stand en laat het spek een half uur doorkoken. Voeg de geschilde, gewassen en in stukken gesneden aardappelen en appelen toe. Breng alles opnieuw aan de kook op hoog vuur en laat alles op laag vuur gaar koken (ca. 25 minuten). Zet het vuur uit. Neem het spek uit de pan, stamp de aardappelen en appelen door elkaar en maak de stamppot op smaak met zout en peper.

Variatietip: in plaats van spek kunnen ook verse worst of gehaktballen geserveerd worden. Braad dat vlees in een aparte pan. Mocht de stamppot wat droog zijn (wat eigenlijk nooit voorkomt), voeg op het eind dan wat braadjus toe.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten