dinsdag 12 april 2011

[de eetfilosoof] Portugees-Turkse linzenstoofpot en perencrumble


Eetfilosoof Ron Welters kent niet alleen heerlijke recepten, maar vertelt er ook achtergronden bij. Vandaag deze linzenstoofpot met een nagerecht van perenkruimel uit de oven.


Voor 4 personen:
300 g. berglinzen, olijfolie
1 flinke ui, 1 dikke stengel prei
2 middelgrote aardappelen, 1 teen knoflook
1 grote winterwortel
blik tomatenblokjes (400 g.)
0,5 l. water, 1 grote groentebouillonblok
1 blaadje laurier (of wat laurierpoeder)
tijm, peper, zout
1 blikje ansjovis, balsamico-azijn
200 g. bloem, 110 g. roomboter
100 g. suiker, zakje vanillesuiker
4 halfrijpe peren

Deze stoofpot is een ingepikte en licht gemodificeerde versie van een Portugees recept van de eetscheurkalender van Onno Kleyn. Die het op zijn beurt weer leent uit Het Bearnaisesyndroom van zijn Volkskrantkeukenrubriekcollega Sylvia Witteman.

Snijd de groente in niet te kleine snippers, plakjes en blokjes. Zet een (anti-aanbak)pan op met een plasje olijfolie. Kieper alle groente erin, knijp er de teen knoflook boven uit en fruit 5 minuten al omscheppend op halfhoog vuur. Voeg dan de tomaat, de linzen, het water, de verkruimelde bouillonblok en de kruiden toe. Breng aan de kook, zet de vlam lager en laat ongeveer een halfuurtje pruttelen. De linzen en groenten moeten gaar zijn, maar zeker niet papperig. Voeg water bij wanneer droogkoken dreigt. Waar Kleyn en Witteman een derde van de linzenprut in de keukenmachine deponeren, met de azijn en uitgelekte ansjovis tot prut laten draaien en dan weer bij de rest voegen, voeg ik de fijngesneden ansjovis en de scheut balsamico vijf minuten voor het eind toe. Dit is niet alleen de weg van de minste weerstand, maar zorgt er ook voor dat alle ingrediënten afzonderlijk waarneembaar blijven.

Even terug naar de linzen, oervoedsel dat al geregeld in het Oude Testament rondwaart. Kleyn en Witteman suggereren bruine linzen. Ik opteer voor Turkse berglinzen van de natuurwinkel. Dit blijken bij nadere bestudering van de verpakking ‘de niet gespleten rode linzen’ te zijn. Hoe dan ook, ze passen prima in dit krachtige gerecht met een door de balsamico afgedwongen zoete afdronk. Serveer met Turks brood en eventueel een schaaltje olijven en/of een groene salade met een vederlichte dressing. Schenk er een robuuste rode Portugese wijn bij. En geniet van dit gerecht waarin het meest Westelijke en het meest Oostelijke punt van de Middellandse Zee elkaar omarmen.

Qua toet dacht ik aan iets noordelijkers. Verwarm de oven voor op 200ºC. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken. Voeg 100 g. boter samen met de bloem en suiker en maak er kruimels van. Dat kan op twee manieren: in een foodprocessor of met de hand. Indien je kiest voor de laatste variant, wrijf het goedje tussen de vingers, zolang tot er kruim ontstaat. Beboter een lage ovenschaal lichtjes met de resterende tien grammen boter. Leg de peren in de schaal, strooi er een zakje vanillesuiker over, hussel door elkaar en verdeel het kruimelmengsel erover. Schuif de schaal in de oven. Kijk na zo’n 20 minuten of het gerecht al gelijkmatig bruin wordt. Temper de oventemperatuur wanneer de randen te donker worden. Na een halfuurtje is de crumble klaar. Serveer met licht gezoete stijfgeslagen room.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten