woensdag 21 november 2012

De receptenkaarten zijn af!


Een groenten-receptenkaart geeft antwoord op eenvoudige vragen die je over het product kunt stellen. Zoals: hoe groeit het, wanneer is het verkrijgbaar, waar moet je op letten als je het koopt en hoe bewaar je het product. We hebben deze kennis aangevuld met weetjes over de voedingswaarde en grappige dingen zoals zegswijzen en gezegdes waar de groente in voorkomt. Zoals komkommertijdpeenhaar en de rapen zijn gaar!

Op de kaart staat vervolgens een basisrecept. Dus, hoe maak je het schoon en klaar. Op de achterkant van de receptenkaart staan twee recepten: een ouderwets recept en een modern recept waar de groente in verwerkt is, om zo de oudere en de jongere generatie binnen het woonhuis te bedienen.

De receptenkaart past in ons stappenplan. De medewerker en vrijwilliger lezen de kaart tijdens de voorbereiding op de kookactiviteit en hebben zo in een mum van tijd allerlei informatie die het gesprek met de bewoners makkelijker maken. Tijdens het gesprek met de bewoners kun je de foto’s laten zien en een bewoner wellicht ook een recept laten voorlezen.

Vol bewondering hebben de medewerkers de kaarten bekeken en ook de vrijwilligers zijn niet vergeten. Tijdens een bijeenkomst met alle kookvrijwilligers hebben Miriam en Marion het hele kookproces met hen doorgenomen. Onze visie op het koken met hen besproken en natuurlijk zijn de receptenkaarten bekeken.  
Hoe hebben we deze receptenkaarten gemaakt?
Maar liefst anderhalf jaar heeft Nicole Stapel (foto) gewerkt aan de receptenkaarten.  De medewerkers van de Globe kregen allemaal 2 groenten toebedeeld en de opdracht om over deze groenten van alles uit te zoeken. Nicole is aan de slag gegaan met het aangeleverde materiaal en heeft daarnaast veel aangevuld vanuit  internet en haar eigen reservoir van recepten die ze in de loop van de tijd heeft verzameld.  Toen de teksten voor de receptenkaarten klaar waren moest alles in de opmaak van Etenstijd gezet worden. Hiervoor is een speciaal sjabloon gemaakt. Ook dit was een hele klus.
Nicole heeft gereageerd op een vacature bij de vrijwilligerscentrale. De Globe vroeg een vrijwilliger die de receptenkaarten voor Etenstijd wilde gaan maken. Nicole bleek de ideale vrijwilliger voor deze klus door haar achtergrond als secretaresse in een verpleeghuis en grote affiniteit met koken. Zo verzamelt ze al jaren heerlijke recepten. Nu de groenten receptenkaarten klaar zijn heeft zij zich gestort op de toetjes. Ook als de toetjes klaar zijn blijft Nicole gelukkig bij ons want sinds een aantal weken is ze kookvrijwilliger!

Gerelateerde artikelen:
> Theater in de keuken
> Recepten, zoals gestoofd konijn en zoete hete bliksem
> [Video] samen koken: lekker en gezellig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten