vrijdag 23 september 2011

Zonder beeld geen magazine

Enthousiast en ongeremd door enige kennis van zaken over dementie begon de redactie van Etenstijd begin dit jaar samen met de Globe aan het kookmagazine Etenstijd. Na een aanloopfase van denken, veel koffie, brainstormen, eten, discussiëren en koken, wordt nu de laatste hand gelegd aan de artikelen. Van alle 18 bewoners is de persoonlijke geschiedenis opgeschreven. En de interviews met de deskundigen zijn uitgewerkt. Maar zonder beeld geen magazine. Een blogartikel over de fotografen die aan het project meewerken.

Het is ongelofelijk hoeveel mensen maar al te graag een bijdrage willen leveren aan Etenstijd. Zo ook verschillende fotografen. Via fotobureau Hollandse Hoogte hebben we foto’s gekregen om de verhalen van de bewoners te illustreren. En de fotografen Goedele Monnens, Norbert Voskens en Jurjen Poeles zijn speciaal voor het magazine op pad geweest.

Het afgelopen jaar heeft Goedele Monnens bijna alle bewoners en medewerkers voor de lens gehad en ze prachtig en respectvol gefotografeerd met een haarscherp oog voor die kleine liefdevolle momenten tussen mensen. Inmiddels is ze een vertrouwd gezicht op de Globe en heeft ze op verzoek van Etenstijd foto’s gemaakt van verschillende activiteiten die afgelopen jaar georganiseerd zijn voor het project. Zoals jam maken met mevrouw Verstraaten, of appeltaart bakken met mevrouw van Workun en haar dochters. Ook was ze erbij toen Ria Tummers de medewerkers leerde om van koken een echte activiteit te maken voor de bewoners.

Norbert Voskens heeft Ria Tummers eveneens gefotografeerd. Een officieel portret voor het magazine, gefotografeerd in haar eigen keuken. Het was een echte fotoshoot met camera op statief en studiolampen, waarbij verschillende scenes zijn uitgeprobeerd. De foto moest Ria laten zien als de regisseur van haar eigen kookshow.
Tijdens het uitje met de bewoners naar het Openlucht Museum in Arnhem, had Norbert alleen zijn camera bij zich. Hij maakte een hele mooie zwart-wit reportage van die dag.

Jurjen Poeles heeft een hele zaterdagochtend gewerkt aan één foto: een ovengerecht met toefjes gegratineerde aardappelpuree. Deze foto hoort bij het persoonlijke verhaal van een van de bewoners, mevrouw Hartsuiker. Remco Koenders en Willemijn van der Kamp zorgden voor de mooie toefjes en de styling van de tafel. Als je niet beter wist zou je denken dat de foto uit de Allerhande komt, zoveel zorg en aandacht er is aan besteed!  

De resultaten van het werk van deze fotografen zijn vanaf het najaar te bewonderen in het magazine. Hieronder alvast een tipje van de sluier en een kijkje achter de schermen tijdens de fotoshoots.Geen opmerkingen:

Een reactie posten