zaterdag 18 mei 2013

Fingerfood


Fingerfood. Het klinkt heel hip. Fingerfood is een verzamelnaam voor kleine gerechtjes die je zo uit de hand kunt eten, zonder bestek. Hierbij denk je al snel aan tapas en amuses. Dat kleine hapjes voor ouderen met dementie, als alternatieve manier van de maaltijd aanbieden ook heel geschikt zijn, is nog niet zo bekend.

Fingerfood kan een uitkomst zijn voor ouderen die moeite hebben met het hanteren en herkennen van bestek. Of voor bewoners die te onrustig zijn om aan tafel te eten. Door een maaltijd van alledaagse ingrediënten aan te bieden die bewoners met hun vingers kunnen eten, behouden ze langer hun zelfstandigheid en waardigheid. Eten met je vingers, zo vreemd is het niet. Het gebeurt in veel culturen. Bij bewoners die moeite hebben met zelfstandig eten, maar dat nog wel kunnen, kan fingerfood als tijdelijk hulpmiddel worden ingezet. Maar hoe organiseer je dat in de praktijk? 

Op het UKON-symposium op 16 april 2013, gaven Lieve Christiaensen en Bianca Buijck, beide werkzaam bij SVRZ, een workshop over dit onderwerp. Verpleeghuis locatie Ter Schorre van SVRZ  is een van de eerste zorginstellingen die fingerfood als hulpmiddel integreren in het zorgplan van ouderen met dementie. Medewerkers beschrijven in het zorgplan dat de cliënt fingerfood gebruikt, waarom dat zo is, wie de betrokken disciplines zijn en dat de familie toestemming geeft voor fingerfood. Om de zelfredzaamheid zo lang mogelijk te behouden, wordt er alles aan gedaan om cliënten zo lang mogelijk zelf te laten eten. Dit is in meerdere opzichten van belang. Cliënten kunnen hierdoor zelf het tempo van eten bepalen, ze hebben de regie over het eten zelf in handen. De cliënt is hierdoor niet afhankelijk van de hulp van anderen en het zelf eten geeft meer gevoel van eigenwaarde. En een belangrijke fysiologische reden is dat er gelijkmatiger voeding wordt ingenomen, in plaats van de ene dag niets en de andere dag weer wel.

Introductie
Het introduceren van fingerfood bij ouderen met dementie wordt niet door iedereen toegejuicht, zo is de ervaring bij SVRZ. Soms wordt het niet door de omgeving geaccepteerd, omdat men nogal snel het beeld heeft van graaien in het bord. Daarom organiseerde Ter Schorre bij de invoering van fingerfood een workshop om naasten voor te lichten over deze nieuwe manier van de maaltijd aanbieden. Want alleen de vorm verandert: fingerfood wordt klaargemaakt met dezelfde ingrediënten als voor de gewone maaltijd. Zo kun je denken aan reepjes geroosterd brood, kleine sandwiches, rijstballetjes, groentekoekjes, vleesballetjes, hutspot in cupcakes, hartige taart, omelet in puntjes, aardappel in stukjes, beetgare groente. Voor elke menugang zijn eindeloos veel mogelijkheden te bedenken. Om medewerkers handvatten te bieden heeft Ter Schorre een receptenbundel ontwikkeld.

Aandachtspunten
De introductie van fingerfood is vrij eenvoudig, maar kent wel een aantal aandachtspunten. Bijvoorbeeld hygiëne. Handen wassen voor en na de maaltijd is van belang. In Ter Schorre zijn er binnen de units medewerkers met het aandachtsgebied voeding. Zij kunnen collega’s ondersteunen bij het introduceren van fingerfood. Deze medewerkers zijn verantwoordelijk voor het observeren van voedingsmomenten, bepalen of een cliënt in aanmerking komt voor fingerfood, informeren van collega’s over fingerfood en evalueren van zaken rondom fingerfood.

Uitdaging
Populaire seizoensgroenten in de maand mei zijn natuurlijk asperges. Etenstijd daagt de medewerkers van de Globe uit recepten te bedenken om asperges als fingerfood te presenteren. Zo kent iedereen wel het borrelhapje asperge omwikkeld met een plakje ham, maar wat zijn andere, minder voor de hand liggende mogelijkheden? Plaats vóór 16 juni jouw idee hieronder om anderen te inspireren en win twee kilo asperges!


7 opmerkingen:

  1. hallo etenstijd ,ik heb behoorlijk op internet zitten surfen op zoek naar orginele recepten voor asperges met fingerfood zelfs op de site fingerfood dementia recipes.
    echter kom ik toch tot de conclusie dat buiten dat mijn recept uiteraard fingerfood is herkenbaarheid in het gerecht ook mee moet spelen ,want een aspergeparfait met gemarineerde aardbeien krijg ik wel bereid maar vaak worden hier rauwe eieren in verwerkt.
    dus heb ik een recept gezocht die
    a)herkenbaar is voor de bewoner
    B)fingerfood bestendig is
    C)door iedereen te bereiden is ,en ook veilig is qua gezondheid.
    Nieuwsgierig ????
    Het is geworden :asperge-ham rolletjes in filodeeg.
    Als jullie van mij het recept willen hebben dan hoor ik dit graag .
    janetjanssen72@hotmail.com groetjes janet de globe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Janet,
    Natuurlijk zijn we benieuwd naar je recept en wie weet win je 2 kilo heerlijke asperges. Wat leuk trouwens dat je zo gezocht hebt op fingerfood-recepten. Bedankt voor het attenderen op die site.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hallo redactie , ja leuk he die site is al 2 kilo asperges waard he ....
    mijn recept hou ik nog even geheim want de concurrentie is moordend .....

    groetjes janet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. YES YES YES

    Ik heb gewonnen !!!!
    na weken in spanning te hebben gezeten kwam Marion
    met de uitslag.
    En weet je wat zo leuk is .... ik mag ze zelf gaan kopen (uiteraard op de kosten vd Globe).

    Dus hier het recept :
    Asperge-hamrolletjes in filodeeg

    Ingredienten: -8 plakken filobladerdeeg (diepvries)
    _1 pot groene asperges
    - 12 plakjes gekookte ham (ca 250 gr)
    1 theelepel salie
    2 eetlepels olie
    1 ei.

    Filodeeg laten ontdooien.
    Oven voorverwarmen op 225 C
    Asperges halveren ,hamplakjes bestrooien met salie
    In elke plak ham 2 halve asperges rollen.
    Filodeeg verdelen in repen,zo breed als de asperges-hamrolletjes.
    Deeg bestrijken met olie .Ei loskloppen
    Hamrolletjes in 2 plakjes filodeeg rollen en bestrijken met losgeklopt ei.
    Vervolgens in midden van oven in ca 10 min. goudbruin bakken.
    Warm of koud serveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo allemaal,

    sinds kort werk ik als verpleeghulp op een pg reva afdeling.
    Mijn functie betreft therapeutisch koken met dementerende ism de ergotherapie.

    Ik ga elke zondagochtend een brunch of een lunch maken.
    Elke dinsdag ga ik iets zoets maken
    en elke woensdag ga ik koken.

    Aangezien wij een revalidatie afdeling zijn hebben wij dus voornameljk bewoners die vrij moelijk zelfstandig eten kunnen maken. Mijn taak is om dit te bevorderen, zodat de bewoners zsm weer of naar huis of naar een ander verzorgingstehuis kunnen gaan. Ook hebben wij bewoners met slikproblematiek en verdikt eten en drinken hebben.


    Heeft er iemand een leuk idee of een leuk recept zou ik het heel leuk vinden als jullie deze met mij zouden willen delen.
    Mijn emailadres is odesssa34@hotmail.com Met 3x een s!!!

    Groetjes,
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn moeder kreeg ook erg moeite met eten en bepaalde spullen vasthouden. Nu heb ik een bestekhouder voor haar gekocht en dat werkt ideaal met eten. Ook ga ik eens fingerfood met haar proberen dat zal ze vast leuk vinden. Dan zijn de hulpmiddelen even niet nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor een profileringsopdracht van school moet ik artikelen zoeken. Ik wil graag dit artikel gebruiken hiervoor maar ik moet de schrijver vermelden. Weten jullie wie de schrijver is van dit artikel?

    Groetjes Peggy

    BeantwoordenVerwijderen