zaterdag 16 maart 2013

Dementie en vasten, een onmogelijke combinatie?

Ouderen met dementie eten vaak weinig. Als medewerker ben je blij wanneer bewoners dagelijks voldoende voeding binnen krijgen. Hoe kun je dan toch het vasten vormgeven als bewoners dat graag willen. Wat betekent vasten eigenlijk?

Als ik op de Globe aan verzorgende Jacqueline vraag hoe zij het vasten vorm geeft kijkt ze me aan of ik
een buitenlandse taal heb gesproken. De vraag wordt niet voor niets aan haar gesteld. Voor Jacqueline is haar geloof belangrijk. Als Jacqueline er niets mee doet dan doen de anderen het zeker niet. Mijn vermoeden wordt bevestigd dat vasten en dementie een onmogelijke combinatie is. Er zijn zoveel bewoners die weinig eten, dat vasten in de zin van minder eten geen goed idee is. Maar Jacqueline geeft wel aan in deze tijd meer over het geloof te praten of te bidden met de mensen die daar behoefte aan hebben. Heb jij ervaring met dementie en vasten? We lezen het graag!

Mevrouw Calin en Mevrouw Feenstra zitten gearmd en genoegelijk op de bank in de huiskamer. Het gesprek over het vasten gaat al gauw over het trommeltje dat vroeger ieder kind in de vastentijd vulde met snoep. Met Pasen mocht je dan eindelijk al dat lekkers  opeten. 'Dat weet ik nog heel goed' zegt mevrouw Feenstra 'en dan de vis, paling hmmm, heerlijk daar kun je me voor wakker maken'.

Vasten
Er bestaat alleen nog een voorschrift om op de eerste dag van de vastentijd, de Aswoensdag je te onthouden van vlees. Niet alleen op Goede Vrijdag, de dag die herinnert aan de kruisiging, maar op elke vrijdag, is er een plicht om je te matigen in eten en drinken, roken of andere genoegens te beperken.

In 2013 is de vasten tussen Aswoensdag 13 februari en Pasen 31 maart.
Tussen Aswoensdag en Pasen zitten 46 dagen, maar omdat op zondag niet gevast wordt, spreken we van de veertigdagentijd. In de katholieke traditie is het gewoon in de vasten, met uitzondering van de zondagen, geen vlees te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten